čitaonica

Dobrodošli u čitaonicu :)

12.09.2010.

SLUGA JERNEJ I NJEGOVO PRAVO, Ivan Cankar

       Djelo je odraz odnosa koji su u to doba vladali na slovenačkom selu. Prodiranjem kapitalizma u slovenačko selo ruše se stari patrijarhalni odnosi u seoskim domaćinstvima. Sluga Jernej koji je dotle smatran članom porodice, dolazi u položaj najamnog radnika. Nakon smrti starog Sitara, njime gospodari mladi Tone Sitar. Nekad je sluga dolazio u kuću gazde kao dijete i tamo ostajao sve do svoje smrti, a sada kada postane nesposoban za rad, biva izbačen na ulicu.

- „Ovo vam pričam onako kako se zaista desilo, sa svim nehrišćanskim nepravdama i velikom žalosti. Nema tu nikakve laži, nikakvih lepih reči, nikakvog licemerstva. Pretrnuli su ljudi na Betajnovi i prestravljeno oborili glave, jer se na bregu diglo i spustilo u dolinu nešto kao crna smrt.“ (str. 175) – „Jerneju, nije nužno da nam soliš pamet! Ako ti vino ne prija, bog bio s tobom! – Ohol si ti, Jerneju, gospodarev gospodaru! – rekla je Sitarka. – Teško kući gde sluga sedi u zapećku i briše obuću o gospodareva leđa – reče tašta. – Teško kolima koja gospodar vuče, dok sluga drži uzde! – reče svak. – Teško imanju koje gospodar ore, dok se sluga šepuri u hladovini! – reče komšija. A kad to rekoše, Jernej se pokloni još jednom. – Pametno je kako rekoste i nema nikakve nepravde u vašim rečima. Zato neka vam gospod blagoslovi jelo i piće, a meni neka da mirnu savest i život bez greha!“ (str. 177) – „Kad je Jernej iz daleka, tamo pod bregom, ugledao belu kuću sa zelenim prozorima, pa staju, šupu i hambar, teško mu je bilo na duši. Ne bejaše tu ni pedalj zemlje na kome nije video trud svojih ruku, znoj svoga čela.“ (str. 177) – „Što učini, gospodaru, zlom reči, što li učini meni starcu? Zašto zapovedi da bude osramoćen i pogažen u zimu onaj koji nije okusio tuge ni u proleće ni celog dugotrajnog leta?“ (str. 178) - „Znoj koji je kanuo sa tvog čela tvoj je – to je zakon! Neću prosjačiti za postelju koju sam sam prostro, ni za hleb koji sam zaradio i umesio! U postelju ću leći i neću pitati, posegnuću za hlebom i neću moliti! To je po zakonu i po pravu!“ (str. 178) – „Pirujte, dragi moji! Kuća vam je otvorena, otvoren vam je i podrum, a i hambar vam je širom otvoren. Uzimajte i gostite se! A ja ću vam se vratiti sa pisanim pravom, potpisanim i zapečaćenim: jer bog ne laže niti lažu zakoni! I kad se vratim, dragi moji, ljubav i hrišćansko praštanje neka bude među nama!“ (str. 184)

Jernej traži pravdu i pravedne sudije, od običnog naroda, djece, opštinskog načelnika, sudija, do cara. Obratio se studentu Gostačevu: - „Ti koji si učen čovek i poznaješ zakone, reci mi ovo: Radio sam četrdeset godina, podigao sam kuću, znojem sam natopio polje i livadu – čija je kuća?“ Student mu je odgovorio: - „Ostariće i gospodar i Jernej; gospodar će sedeti u zapećku i paliće lulu i prijatno dremati, a Jernej će se skrivati iza staje i poginuće na truloj slami. Tako je odredio ljudski zakon. A božja zapovest je odredila: trpi nepravdu, Jerneju, i kad te tvoj bližnji ošamari po desnom obrazu, ponudi mu i levi; a odnese li ti kaput, podaj mu i košulju!“ (str. 186, 187) Obratio se i predsjedniku opštine: - „Došao sam da tražim pravo! Nisam došao da prosim ni hleba ni konaka! Zaviri u zakone, raspečati listine i objasni pravo! To je tvoj posao! (str. 189) – „Sasvim drugačiji je bio tvoj pozdrav, a i tvoje lice, čini mi se, bilo je drugojače! Čudnovato, kako se čovek pred očima izmeni, po belom danu...Još juče je bio tu, i sad ga nema više, i neko drugi je tamo!“ (str. 190) Jedan od seljaka mu odgovara: - „Ljudski zakon i zapovest božja traže da sluga sluša svoga gospodara! Ali postoji i zakon koji nije zapisan, ali svuda važi, koji je i Hristos naredio, da gospodar ne goni iz kuće slugu, pošto mu je doslužio, te je ostareo i pao mu na teret! Zato, Jerneju, pođi sam k njemu te mu razloži i on će ti se smilovati!“ (str. 192) Nezadovoljan je Jernej u traganju za pravom i pravdom: - „Ne kucam na vrata samilosti nego na vrata pravde, da mi se otvore širom! Nije prosjak i putnik onaj koji je četrdeset godina gospodario; beskućnik nije ko je sam kuću sagradio; ne treba da prosi hleba ko je sam obrađivao prostrana polja! (str. 192, 193) – „Opraštam vam, nepravedne sudije, kao što je gospod oprostio onima koji su ga progonili i grdili! (str. 194)

Pred sudijom: - „Tražim pravicu, tužim krivicu! (str. 200) – „Nemam vremena, čoveče – rekao je sudija - nemam vremena – rekao je – da mlatim praznu slamu. (str. 202) Odlazi sudijama u Ljubljanu. – „Sam prosudite: čija je jabuka – da li onoga ko je jabuku sadio i kalemio, ili onoga ko je jabuku brao kad je dozrela?“ (str. 213) – „Pravda je zao i sebičan gospodar i ne da da joj se protivureči.“ (str. 221) – „Vodili su ga i gonili, kao što su nekad vodili gospoda od velikog sveštenika do velikog sveštenika, od sudije do sudije; ispitivali su ga, a Jernej je odgovarao po pravici, bez srdžbe i bez oholosti. (str. 224) – „Morao bi se stideti da se pod stare dane skitaš po svetu te napastuješ ljude i vlasti. Skloni se u zavičaj, moli i misli na smrt! (str. 225)

Dospjet će i u zatvor, do cara u Beču nikad stići neće, opljačkan je, i naposljetku upućen u Resje, rodno mjesto. Bijesan, nezadovoljan, obraća se Bogu: -„Ono što si rekao, sad izvrši! Pravdu si dao ljudima, i sakrili su je; nema je; nema je ni kod pandura, ni kod sudija, ni kod cara; panduri su me strpali među zlotvore, sudije su me ismevale, za cara su me prevarili!“ (str. 237, 238) – I župnik tjera Jerneja „bogoklevetnika“ nakon njegovih riječi: - „Presudite! Recite reč koju sam čekao toliko gorkih dana: ima li pravde, ili je nema – ima li boga, ili ga nema!“ (str. 240)

Ne nalazeći pravdu, uzima pravdu u svoje ruke. Zapalio je gazdin dom, i u tom plamenu okončat će i njegov život: - „Zgrabili su ga, poneli su ga, krvavog i opaljenog, tri puta su zavitlali njime po zraku i visoko su prsnule iskre iz plamena: a kad su Jernejevi grobari izašli iz vatre, imali su crne ruke i crna lica.“ (str. 241)

 

čitaonica
<< 09/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930


Obavezno posjetiti:
http://hodoljub.blogspot.com/

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
120676

Powered by Blogger.ba